top of page
De wervelkolom

in ons lichaam, hebben we een zeer stabiel, maar beweeglijk geraamte, dat ons lichaam zijn vorm, stabiliteit en beweeglijkheid geeft. Dit geraamte is een steunpunt van het lichaam en met de wervelkolom ook het stabiele beschermende omhulsel van het ruggenmerg. Dit is de centrale zenuwstreng, die onze hersens met alle organen verbindt. De wervelkolom bestaat uit verschillende beweeglijke wervellichamen, die door tussenwervelschijven van elkaar gescheiden en geveerd worden.De flexibiliteit van de wervelkolom en de gewrichten worden door een gecompliceerd spier- en zenuwstelsel rechtop gehouden. De 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendewervels, het heiligbeen en het stuitbeen, vormen de wervelkolom, waardoor wij ons staande kunnen houden.

De wervelkolom is het stabiele omhulsel van het ruggenmerg, de grootste bundel zenuwen die van de hersenen naar al onze organen in ons lichaam voert.

De wervelkolom draagt ons hoofd, de schouders en armen. Via het heiligbeen is de wervelkolom met het bekken verbonden dat via het heupgewricht door de benen wordt gesteund. Ideaal is als ons geraamte symmetrisch, harmonisch en statisch- dynamisch in evenwicht is. Iedereen heeft situaties meegemaakt, die deze orde verstoord hebben, de gewrichten zijn verschoven, verdraaid of gekanteld. Dit geldt in het bijzonder voor de gewrichtjes tussen de 24 rugwervels en de gewrichten bij het heiligbeen. De gevolgen zijn pijn of bewegingsbeperkingen. Soms is het lichaam zelf in staat dit te corrigeren. Lukt dit niet dan is andere hulp noodzakelijk. De gevolgen van langdurige botverschuivingen zijn talrijk. Brengen we het geraamte weer op orde dan overkomt ons een gevoel van welzijn.

Oorzaken en oplossingen voor het beenlengte verschil

De oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap maar vooral: gewoon zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspant de heupmusculatuur zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met ertussen kraakbeen en daarom heen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht "getrokken". Bij het opstaan glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie.

De spieren zijn door het staan weer aangespannen en stabiliseren de foute houding. Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil ontstaan van wel 3 centimeter. Om dit verschil weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar maken we het lange been korter, en dat werkt. Er wordt ook een eenvoudige manier aangeleerd, waarmee je het zelf kunt bijhouden.

De wervels

Als door het opheffen van het beenlengteverschil nu de basis in orde is, gaan we verder met de wervelkolom. Alle wervels worden nu gecontroleerd. Als ze niet in de goede positie staan worden ze voorzichtig weer richting hun goede plekje gedrukt. Staan alle wervels op hun meest ideale positie, dan ziet de wervelkolom er uit als een parelketting. Heb je een afwijkende wervel gevonden, dan worden de spieren met Johannes olie gemasseerd, zodat er ontspanning optreedt. Dan oefent de therapeut bij het uitademen van de patient gericht druk uit op de werveluitsteeksels en voelt met beide duimen de wervelkolom van onder naar boven toe. 

De behandeling is ook heel goed voor zenuwen en organen. De sturing van de organen gaat vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de plaatsen waar ze uit de wervelkolom naar de betreffende organen lopen. Als de wervels niet goed staan komen deze verbindingen ook onder druk te staan.

Hoe nu verder?

Na de Dorn behandeling moet de patiënt 2 á 3 dagen inspanningen vermijden.
Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt.
Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte giften in de weefsels komen nu los).
Het mooie van de Dorn-methode is dat het zo eenvoudig, begrijpelijk en doeltreffend is.

Breuss massage

Breuss massage is een zeer ontspannende rugmassage met een diepe energetische doorwerking. De Breuss massage concentreert zich op de wervelkolom, waarbij de olie met behulp van specifieke beweging aangebracht en ingewreven wordt. Door stimulatie van het zenuwstelsel langs de wervelkolom en de tussenwervelschijven wordt het hele organisme beïnvloed. Rugklachten kunnen op deze manier effectief worden behandeld en fysieke, maar ook emotionele blokkades kunnen worden opgeheven.

Meestal sluit de Dorn behandeling af met een Breuss massage. Veel cliënten hebben echter verkrampte en verstijfde rugspieren. Het is dan moeilijker om de wervels te corrigeren met de Dorn methode. De breuss massage pas ik in dat geval voor de Dorn wervelcorrectie toe.

bottom of page